2013. szeptember 8., vasárnap

LP - Omega: Élő Omega (1972)

Az Élő Omega az Omega nagylemeze 1972-ből, az első olyan albumuk, amelyet Presser Gábor és Laux József kiválása után, Debreczeni Ferenccel vettek fel. 
A lemez 200 évvel az utolsó háború után címmel jelent volna meg de a címadó dal és a "Szex-apó" című számok miatt betiltották. A lemez végül élő felvételekkel került kiadásra, alufólia tasakban.

A negyedik stúdióalbum pótlására készítették, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem volt hajlandó megjelentetni. Ennek oka nem egyértelmű, magyarázzák azzal is, hogy a lemezkiadó nagyobb fantáziát látott éppen az ex-Omega-tagok által alapított Locomotiv GT-ben, illetve azzal, hogy a címadónak szánt 200 évvel az utolsó háború után tartalma politikailag nem volt megfelelő, valamint Erdős Péter magára vette a Szex-apó című dalt (holott valójában Hendrei Tibor fotós ihlette). Hivatalosan az együttes turnéján készült koncertfelvételeket tartalmaz, bár egyes vélemények szerint a felvételek próbateremben készültek, a turnéról csak a közönséghangokat keverték hozzá.

Klikk és válogass az Omega együttes kiadványai között
Az album dala:


1. Hűtlen barátok (Mihály-Kóbor)
2. Blues (Molnár)
3. Egy nehéz év után (Mihály-Kóbor-Sülyi)
4. Törékeny lendület (Molnár-Kóbor-Sülyi)
5. Omegauto (Molnár-Kóbor-Sülyi)
6. Régvárt kedvesem (Mihály-Kóbor)
7. Emlék (Mihály-Kóbor-Sülyi)
8. Eltakart világ (Mihály-Kóbor-Sülyi)
9. Varázslatos, fehér kő (Omega-Sülyi)

Címe kettős értelmű: az élő felvétel mellett arra is utal, hogy az Omega a tagcsere ellenére is megmaradt, tovább él. Az anyag benyújtása után sem ment zökkenőmentesen a kiadás (habár a nemkívánatosnak bizonyult dalok kimaradtak), ekkor ugyanis papírhiányra hivatkoztak. Ezt végül úgy hidalták át, hogy a lemez alumínumtokban jelent meg (később utángyártották papírtokkal is).

Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled az Omega dalait!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése