2014. július 4., péntek

Szabadságkoncert: az "ezüst eső" egész este megkímélt

Az alább közöljük a http://www.passzio.hu/ koncertbeszámolóját.

A Hősök tere már 2012-ben felvetődött az Omega számára, mint az 50 éves jubileumi nagy koncert egyik lehetséges helyszíne. Akkor azonban még nem sikerült elég támogatót találni egy nagyszabású ingyenes koncerthez, így a jubileumi év csúcspontját a Budapest Arénában tartott koncert jelentette, a közönség "támogatásával" megvalósítva. Alig két elteltével viszont egy másik évforduló kapcsán mégis sikerült támogatókra lelni: 25 évvel ezelőtt a téren gyűlt össze a tömeg Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére, erre az alkalomra és vele együtt a rendszerváltásra kívánt emlékezni a Szabadságkoncertnevű állami rendezvény. (Megjegyzem, az Omega sosem számított politikailag elkötelezett előadónak, talán ezért is kellett fél évszázadot várniuk a Kossuth-díjra is. Tagjai és rajongói is különféle beállítottságú emberek. Ha más kormány szervezett volna hasonló rendezvényt, valószínűleg azt is vállalták volna).

Scorpions, az eltalált választás

Azt est másik fellépője a Scorpions lett, többszörösen jól eltalált választással. Eleve stílszerű a hidegháború végét egy nyugat- és egy kelet-európai együttes közös szereplésével ünnepelni. A németek számára pedig 1989 ugyancsak jeles fordulópont a berlini fal leomlása miatt (azt se feledjük, hogy abban az évben engedték át az osztrák-magyar határon a keletnémeteket). A két együttes pedig egymás régi kedves ismerősének számít, a '70-es években léptek fel együtt Németországban. Idehaza pedig egy-egy alkalommal tiszteletüket tették a tagok egymás koncertjén (1994-ben a Népstadionban Klaus Meine és Rudolf Schenker, 2009-ben a SYMA-csarnokban Kóbor és Elefánt), de kifejezetten a két együttes nem játszott még közösen Magyarországon.

Így ez az alkalom kihagyhatatlan zenei csemegének ígérkezett, főleg ingyenesen. Pedig annak idején már felkészültem arra, hogy az utolsó Omega-koncertem lehet az Arénában (amúgy sem az lett, mert még akkor év végén elmentem Debrecenbe is), a Scorpionshárom évvel ezelőtti "búcsúja" után meg letettem arról, hogy őket valaha is élőben hallhatom... És lám, miket produkál az élet, mégis adódott egy újabb alkalom, amit megragadva felkerekedtem a fővárosba.



A helyszínre érkezésemkor már egyre inkább gyülekezett a tömeg, bár sikerült viszonylag jó helyet találni. Azt mindenesetre a tér közepéről nem nagyon lehetett látni, hol is véget a közönség a Dózsa György úton és az Andrássy úton... Jöttek országhatáron innen és túlról is, külföldi rajongókat is lehetne látni, mindkét együttes kedvéért érkeztek (például egy Scorpions-pólós srácnál brazil zászlót is felfedeztem). Az időjárás barátságos volt, a meleget épp el lehetett viselni, az "ezüst eső" egész este megkímélt, a "változás szele" is csak finoman fújdogált.

Klikk a teljes beszámolóért.

Nyomj egy lájkot, ha kedveled az Omega együttes dalait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése