2015. április 5., vasárnap

Benkó László: "A zenekar célja még ma is, hogy..."

Május harmincadikán oratóriumi szuperkoncerttel áll színpadra az Omega. Az 1962-ben megnyitott Budai Ifjúsági Park – amely később bezárt ugyan, de helyét két évvel ezelőtt a Budapest Park vette át, szimbolikusan – és a legendás magyar beat-zenekar szinte egyidősek. A koncerttel Budapest legnagyobb szabadtéri színpadán, a Budapest Parkban a beat-korszaknak, és a régi ifi parknak állítanak emléket.

- Az idén a harmadik rendezvényévadát taposó Budapest Park tulajdonképpen a Budai Ifjúsági Park „reinkarnációjának” tekinthető, még akkor is ha nem a Várkert Bazárnál áll – emelte ki az esemény sajtótájékoztatóján Gerendai Károly. Hozzátette: a legnagyobb kihívás a Park számára, hogy megtöltsék a helyszínt, hiszen a főváros legnagyobb – 15 000 embert befogadni képes - szabadtéri szórakozóhelyéről van szó. Éppen ezért a szervezők igyekeznek olyan programokat színpadra hívni, amelyek bizonyosan nagy tömeget vonzzanak, és – természetesen – egy nagyszabású Omega koncert kétségtelenül ezek közé tartozik.

Az 1962-ben alakult Omega többször is fellépett az eredeti parkban. Az idei, májusi koncert alkalmával a már korábban nagy sikert aratott, szimfonikus zenekarral kiegészített oratóriumi – eredetileg templomi viszonyokra felállított – műsorral készülnek. Kóbor János, az Omega énekese kiemelte: az együttes igazi beat korszaka az első öt esztendő volt, a koncerten ennek ellenére a későbbi, rockosabb hangzású dalok is felcsendülnek majd. Az autentikus beat-előadás jegyében azonban annyit meghagynak: csak az alapítótagok állnak színpadra – vagyis többek között Molnár György, Mihályi Tamás, Presser Gábor és Somló Tamás is kihagyja a májusi koncertet. Kóbor János hozzátette: vendégük a brit beat-zene kiemelkedő képviselője, a Spencer Davis Group lesz, amelynek menedzsere 1968-ban lehetőséget adott az Omegának, hogy Angliában is fellépjen.

Az Omega? Azok ti vagytok.

Benkő László ős-Omega tag felidézte: anno az egyik legnehezebb feladatuk a névválasztás volt. A néhai Hess András téren tartott egyik koncertjük alkalmával látták kiírva: ma este itt játszik az Omega együttes. Sajnálkozva kérdezték: „Ki vagyunk rúgva?” Mire a bejáratnál közölték velük: az Omega, azok ti vagytok – innen ered az együttes neve. Benkő László azt is elmondta: céljuk minidg is az volt, hogy a politikai helyzet dacára a színpadon megfogalmazzák azokat a gondolatokat, amelyekről az utcán nem lehetett beszélni. A zenekar célja még ma is, hogy megteremtse egy közös együttlét lehetőségét a hallgatóság számára. Benkő elárulta: a Budai Ifjúsági Parkot vezető Rajnák László ragaszkodott a nyakkendőhöz, és a farmert is szigorúan szűrték a bejáratnál, csak ők hordhatták a nyugati viseletet a színpadon, mivel esetükben fellépőruhának számított.

Az este műsorvezetője az Omega tagjaival is baráti kapcsolatot ápoló B. Tóth László lesz. A DJ elmondta: a koncert során nem csak a fellépők bemutatása lesz a feladata, hanem a beat-korszak néhány jellemző slágerét is lejátssza majd.

Forrás: Magyar Hírlap
Nyomj egy lájkot, ha kedveled az Omega együttes dalait.

Omega kiadványok, érdekességek - KLIKK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése