2015. december 30., szerda

Kóbor János megszólalt: nem értem, mi baj volt a kassai koncerttel


Számunkra ez volt az év egyik legkiemelkedőbb eseménye – mondja Kóbor János az Omega kassai koncertjéről. AZ ujszo.com exkluzív interjút készített a frontemberrel. 

Omega kiadványok, érdekességek ITT.

Omega kiadványok a Libri oldalán.

Egy egyháztörténész szerint megszentségtelenítette a kassai Szent Erzsébet-székesegyházat az Omega Oratórium, melyet október végén adtak elő a dómban. A római katolikus egyház kassai érseksége új irányelvet dolgozott ki, hivatalosan nem emiatt (részletek itt), ám információink szerint az Omega koncertje volt a változások egyik apropója. Kóbor Jánost, az Omega frontemberét kérdeztük.

Mi a véleménye arról, hogy az Omega októberi koncertje nagy vihart kavart Kassán?
Az év egyik legkiemelkedőbb eseménye volt számunkra a kassai koncert, hasonlóan, mint mondjuk a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott hangverseny, de folytathatnám a sort. Az Omega Oratórium speciális Omega-koncert, amelyet kifejezetten templomi előadásra készítettünk. Azt is megértjük, hogy ez sokakban furcsa érzést kelt, mert a rockzenei előadások helyszíne nem feltétlenül a templom szokott lenni. Úgy érzem azonban, a rockzenét a maga több mint hatvanéves múltjával ma már nem lehet jelentéktelen dologként kezelni, hiszen az elmúlt évszázad egyik legfőbb olyan műfaja volt, amely az emberi lélekre, érzelmekre hatott.

A templomi közeg nem idegen a zeneművészettől, ott sem csak búslakodni, imádkozni, bűnbánatot gyakorolni lehet. Bár az Omega minden tagja római katolikus, a protestáns templomokban soha nem volt ilyen probléma. A katolikus egyház még mindig kissé konzervatívan áll hozzá ehhez a dologhoz. Annak ellenére is, hogy idén, az advent első hétvégéjén jelent meg Ferenc pápa rockzenei kiadványa. A Steel Arénában, ahol legközelebb fogunk játszani, teljesen más jellegű anyagot adunk elő. Nagyon jól tudtuk, mi illik a templomba, ott inkább a lélekre, az érzelmekre kell hatni. Aki ismeri az anyagot, tudhatja ezt.

Önökhöz érkezett bármilyen panasz a kassai koncertet követően?

Semmi. Pásztor Zoltán püspöki helynök a koncert után teljes elismeréssel nyilatkozott. Az egyetlen negatívum az volt, hogy nem fért el mindenki. Két koncert kellett volna, hogy mindenki kényelmesen élvezhesse az előadást, mert az érdeklődő sokkal több volt, mint ahány ember a székesegyházban elfér. Persze, ez megosztó kérdés lehet, de úgy érzem, a templomokat nem lehet elzárni a zenétől. Sajnáljuk, hogy ilyen olvasata is volt a koncertnek, de meggyőződésünk, hogy aki ott volt a hangversenyen, az nem ezt kapta. Már két éve koncertezünk az Oratóriummal, de ilyen elmarasztaló fogadtatást sem Németországban, sem Romániában, sem Magyarországon nem tapasztaltunk.

Az az érzésünk, valaki generálta ezt valamilyen indíttatásból, de mi ezt a műsort semmiféle politikai vonatkozással nem kapcsoljuk össze. Azt csináltuk, amit Európa más templomaiban is. Máshol nem kötött bele senki, nem értem, hogy miért épp Kassán. Soha nem fordult elő az sem, hogy valaki illetlenül viselkedett volna a közönség soraiban, nem emlékszem, hogy Kassán történt volna ilyesmi. Semmi olyat nem akarok bevinni egy templomba, ami nem oda való. Az Omega történetének nagyon fontos része az Oratórium. Utólag is szeretnék köszönetet mondani a kassaiaknak, Pásztor Zoltán püspöki helynöknek, mert az esemény az Omega 2015-ös évének nagyon fontos állomása volt.

Forrás és teljes interjú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése