2015. május 10., vasárnap

"nem az én ügyem volt" - Mihály Tamás ismét nyilatkozott a felcsúti koncert kapcsán

Az írás a Népszabadság 2015. 05. 07. számában jelent meg.

Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa közösségi oldalán adott hangot annak a véleményének, amely szerint nem helyes, ha az Omega a felcsúti Pancho Arénában koncertezik, merthogy az a helyszín bekerült a politikai erőtérbe. Kóbor János szerint viszont az úgynevezett beatmisét a stadion megálmodója és tervezője, Makovecz Imre, valamint névadója, Puskás Ferenc emlékének szentelik. A véleménykülönbségből nyilvános vita lett.


Ön szerint ér ez ennyit?
A vita önmagát gerjesztette. Egy internetes bejegyzésem kapcsán a Klubrádiótól keresett meg valaki, hogy mit szólok az Omega felcsúti koncertjéhez, én pedig azt mondtam, mivel a Pancho Aréna akarva-akaratlanul politikai jelképpé vált, szerintem nem helyes, ha a zenekar ott koncertezik. De az sem volna helyes, ha május elsején a Városligetben játszana, oda sem való. Hosszú évtizedeken át éppen az volt az Omega egyik nagy erénye, hogy a politikától távolságot tartottunk, volt szívünk erre-arra nemet mondani.

Az építészmérnök végzettségű Kóbor János szerint ennek a koncertnek sincs köze a politikához, csupán tisztelgés Makovecz Imre építészete és Puskás Ferenc nagysága előtt.
Lehet, de koncertezésre alkalmas Makovecz-épület akad még Magyarországon ezenkívül is bőségesen. A sárospataki művelődési ház, az egri uszoda, a paksi vagy a siófoki templom előtti terület igazán különleges koncerthelyszín volna.

A dolog pikantériája, hogy ön nem is játszana ezen az úgynevezett beatmisén, jelentsen ez a beatmise bármit is. Az Omega együttes történetéről szóló, tavaly megjelent kötete kapcsán novemberben azt mondta lapunknak, rosszulesik önnek, hogy ötven év után kihagyták a zenekarból.
Amikor néhány éve az Omega együttes korábbi számok átirataiból elkészítette a templomi koncertekre szánt Oratórium anyagát, arról nem is tudtam. Csak a kész zeneanyagot mutatták meg, és akkor kérdezték, volna-e kedvem játszani azt a koncerteken. Nem az én zeném, nem az én ügyem volt, másfelől nem is értek egyet azzal, hogy a szakrális helyeken erősítőket tologassunk, és rockzene szóljon. Először csak templomokban léptek fel vele, majd szabadtéri színpadokon, utóbb külföldön is, ahol teljesen mindegy, hogy ki áll a színpadon.

Mégis, igen békülékenynek tűnik.

A zenekar tagjai nem szólalnak meg, ez a vita köztem és Kóbor között zajlik. Szerinte az Omegának az utolsó leheletéig játszania kell, én meg nem szeretném, ha az Omega története Szentesen vagy Kiskőrösön érne véget. Amúgy pedig senki ne értse félre, nem a munka hiányzik, most is rohanok a Millió dolláros bébi című darab próbájára.

Forrás

Nyomj egy lájkot, ha kedveled az Omega együttes dalait.

Omega kiadványok, érdekességek - KLIKK.

4 megjegyzés:

  1. Mihály Tamás az Omega józan esze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Liberálkommunista politikus lett belőle...Izlés dolga.Ő kezdte a vagdalkozást, nem Kóbor. Nálunk egyesek nem képesek gondolkodni?

      Törlés
    2. Ő kezdett támadni, és folytatja a "pártatlan" MSZP-s Népszabadságban...Vakok vagytok, vagy...

      Törlés
  2. Hol máshol, ha nem a Népszabadságban, az MSZ lapjában nyilatokzok a politikailag semleges Mihály... Ez talán nem politikai állásfoglalás? Vagy éppen Vágó Elvtárs megítélése az ügyről? Hülyének néztek mindenkit? Itt éppen Mihály kezdte a politizálást! Gondolkodjatok emberek!!!

    VálaszTörlés