2015. május 7., csütörtök

Omega-történet, vég nélkül - lapszemle

Alább a Népszava anyagát közöljük.

Napok óta zeng-zúg az internet és a hazai bulvársajtó: a Felcsútra tervezett Omega-koncert miatt szakad az emblematikus zenekar. Mihály Tamás basszusgitáros ugyanis nem hajlandó a Pancho Arénában fellépni, annak politikai stichje miatt. Ebben a mellékzöngében a zenésznek alighanem igaza van. Felcsúton azonban nem az Omega együttes játszik, hanem, ahogyan eddig is, a Mihály nélküli zenekar adja elő az Oratóriumot. Hogy Mihály is tagja az Omegának? Hát...



"Misikém! Meghallgattam a Klubrádióban a nyilatkozatodat. Büszkeséggel tölt el, hogy vannak még becsületes, gerinces emberek Kárpátorbániában és én ismerhetek egyet. Valahogy a basszusgitárosoknak, kevés kivétellel, van karakterük. Én is otthagytam a Hungáriát, Paul a Beatlest, Bill Wyman a Stonest, Brian Wilson a Beach Boyst, Roger Waters a Pink Floydot, és még sorolhatnám. Örülök, hogy ismerjük egymást, habár 35 év és 7000 km választ el minket egymástól, mindig szeretettel gondolok Rád, szerintem az egyetlen Igazi Zenészre az Omegában. A többiek meg menjenek bohóckodni a Kedves Vezetőnek, mintha csak Észak-Koreában lennének. Üdv: Sipos, Montrealból."

Az emlékezetes zenész, Sipos Péter email-jét - több tucat társaságában - Mihály Tamásnak, az Omega basszusgitárosának Facebook-oldalán leltük, de nem biztathatjuk magunkat azzal, hogy 7000 kilométerre Budapesttől egyszerűbbnek látszik az a „botrány”, ami az Omega tervezett felcsúti fellépésének már kiplakátolt terve keltett, mint 7000 kilométerrel idébb. Pedig az ügy valójában egyszerűbb és bonyolultabb is, mint első pillantásra tűnik, pontosan jellemzi azokat a közállapotokat, amelyek ma Magyarországon léteznek. Lehetne szörnyülködni, hogy a politika hogyan tesz tönkre emberi kapcsolatokat, ha az egész mögött azért nem sejlene fel pénz és morális elköteleződés.

Néhány napja híre futott, hogy az Omega a felcsúti stadionban tart koncertet, amiről Mihály Tamás a Klubrádióban nyilatkozott. Azt mondta: már az Omega oratórium-koncertsorozatában sem vett részt, mert sem a formájával, sem a céljával, sem a helyszínekkel nem értett egyet, szerinte a rockzene a templomba, a mise a stadionba nem való. Felcsút ráadásul szimbolikus helyszín. Nem akarja megbántani azokat, akik ott élnek és az az otthonuk, mert ők nem tehetnek róla, de a jelenlegi helyzetben, ha valaki Felcsútra megy koncertezni, annak mögöttes jelentése van.

Az Omegának tehát nem szabadna fellépnie a Pancho Arénában, mert az politikával átitatott hely, olyan, mint Waterloo, Sztálingrád vagy Vichy. Amihez az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még hozzátette: „Ha a valaki közpénzen a háza végébe építtet egy stadiont, az igenis politika”, mindegy, ki tervezi. Felcsút nem semleges koncerthelyszín, ezért nem is lép fel júniusban a Panchóban.

Az Omega többi tagja másként látja. Ők azt mondják, nem politizálni mennek az arénába, hanem mert Kóbor Jánost lenyűgözte az épület. Közleményükben azt írják: nem felel meg a valóságnak, hogy Mihály Tamás azért nem vesz részt az Omega Oratórium június 13-i Beat-mise koncertjén, mert azt politikai színezetűnek tartja, és valami ellen ezzel tiltakozik. Az elmúlt két esztendőben Mihály Tamás egyetlen egy koncerten játszott, a tavalyi Szabadságkoncerten, de nem szerepelt sem az Omega Rapszódia, sem az Omega Oratórium produkciókban sem itthon, sem külföldön.

A Beat-mise koncertek az Oratórium szabadtéri változatai lesznek és mindegyik valamiért, vagy valakiért szól, a tervek szerint az idei nyáron nyolc alkalommal. Ennek a sorozatnak az első állomása a Budapest Parkban lesz, a második helyszínt a véletlen hozta. Kóbor János ugyanis 2014 júliusában Dunai Antal meghívására ellátogatott a Pancho Arénába, a portugál-magyar U19-es mérkőzésre. Akkor fogant meg benne a gondolat, hogy a Pancho csodálatos helyszíne lehetne az egyik Beat-mise koncertnek.

A június 13-i rendezvényt a Pancho névadója, Puskás Ferenc, valamint megálmodója és tervezője, Makovecz Imre emlékének szentelik. Az esemény létrehozásában semmilyen szerepe nem volt és nem is lesz a politikának - írták. Ezért kell visszautasítaniuk Mihály Tamás hangulatkeltő reagálásait. Az ő részvétele az Omega Beat-mise sorozatban fel sem merült. Mindezt megerősítette a lapunknak nyilatkozó Benkő László, az együttes billentyűse is. Mint elmondta: csak kapkodja a fejét, mi történt itthon, miközben ő Londonban volt stúdiómunkán.

Forrás és teljes cikk.


Nyomj egy lájkot, ha kedveled az Omega együttes dalait.

Omega kiadványok, érdekességek - KLIKK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése